Svenskasv

ERIKOISOPASTUKSET AINOLASSA 2017

Ainolan erikoisopastuksilla voi eri alan asiantuntijoiden kertomana saada uutta tietoa ja kuulla tarinoita Ainolan asukkaista, arjesta ja elämästä. Esiin nostetaan kirjoja, nuotteja, esineitä ja taidetta, jotka yleensä ovat museokävijöiltä enemmän piilossa.

Tule tutustumaan Ainolan – Aino ja Jean Sibeliuksen kotimuseon kokoelmiin asiantuntijoiden ja tutkijoiden opastamana!

Ennakkoilmoittautumiset erikoisopastuksille: info@ainola.fi tai p. 09 287 322
HUOM! Vain 25 ensiksi ilmoittautunutta mahtuu mukaan erikoisopastuksille!

Ke 10.5.2017 klo 16.00 Mitä Ainolassa luettiin?
Professori Esko Häkli tuntee Ainolan kirjaston kokoelmat ja kertoo sen erityispiirteistä. Minkälaista  runoutta tai Kalevalan käännöksiä on Ainolan kirjahyllyissä?
Kuinka monta Sibelius – elämäkertaa hyllystä löytyy ja millaisia omistuksia Juhani Aho kirjoitti lahjoittamiinsa kirjoihin? Mikä olikaan Jean Sibeliuksen rakkain lapsuusajan kirja?

Ke  17.5. 2017 klo 16.00  Sisäisiä ääniä ja syyrialaisia tansseja  – Ainolan nuottien kertomaa
Professori Timo Virtanen kertoo Ainolan nuottikokoelmasta. Ainolassa ei säilytetä Sibeliuksen sävellyskäsikirjoituksia, mutta nuottikokoelmaan sisältyy runsas valikoima sekä hänen omia teoksiaan että muiden säveltäjien tuotantoa painettuina nuotteina. Niiden kautta avautuu kiehtova näkökulma niin hänen säveltäjänuraansa kuin asemaansa musiikin suurmiehenä.

31.5.2017 klo 16.00 Keramiikkaa Ainolassa − Kupittaan Savi ja Heidi Blomstedt
Dosentti Harri Kalha tuntee suomalaisen keramiikkataiteen ja taideteollisuuden. Ainolassa on paljon keraamikko Heidi Blomstedtin (os. Sibelius) suunnittelemaa ja valmistamaa esineistöä ja Kupittaan Saven tuotantoa. Otamme opastuksella esille keramiikkaa Ainolan kaappien kätköistä.

Ke 7.6.2017 klo 16.00  Tomater och Sparris  – otteita Ainolan puutarhakirjoista
FT Julia Donner kertoo Aino Sibeliuksen puutarhakirjaston antimista ja 1900 – luvun alun suomalaisesta puutarhataiteesta. Mikä oli Ainon oma suosikki ja luetuin teos puutarhakirjojen joukossa ja miksi?

Ke 14.6.2017 klo 16.00 Ainolan alueen arkkitehtuuria 1903 – 1974
Arkkitehti Severi Blomstedt johdattaa Ainolan päärakennuksen ja alueen arkkitehtuuriin. Ainolassa on päärakennuksen lisäksi useita muita rakennuksia ja tiloja, joiden taustoja ja historiaa Blomstedt valottaa erikoisopastuksellaan. Ylläty arkkitehtuurin yksityiskohdista ja tarinoista!

To 24.8.2017 klo 16.00  Reksataan ja syltatataan  – Ainolan kellarin aarteet
FT Julia Donnerin opastuksella tutustutaan Ainolan hyötytarhan tuotteisiin ja säilönmenetelmiin. Käymme myös Ainolan kellarissa, missä edelleen säilytetään Aino Sibeliuksen ohjein valmistettuja  säilykkeitä. Minkälainen oli kadonnut tomaattihuone? Harrastettiinko Ainolassa lavaviljelyä?

To 31 .8.2017 klo 16.00 Inspiraatiota luonnosta ja taiteesta  – Sibelius ja kuvataide
Intendentti Anna – Maria von Bonsdorff tuntee Tuusulanjärven taiteilijat ja heidän tuotantonsa. Ainolan taidekokoelma sisältää maisemia  ja muotokuvia etenkin Pekka Haloselta ja Eero Järnefeltiltä. Pääsemme katsomaan myös hienoa Akseli Gallen – Kallela  Satu – teosta hieman tarkemmin.

Ke 6.9.2017 klo 16.00  Ainolan saunan rakennushistoriaa
Arkkitehti Simo Freese oli mukana Ainolan saunan rakennus konservoinnin suunnittelussa . Hän  kerto o Aino Sibeliuksen ideoima n rakennuksen historiasta sekä sen konservoinnista talvella 2015.  Minkälaista saunaa koskevaa arkistoti etoa löytyi ja mitä rakennuksen yksityiskohdat paljastivat? Miksi Ainolan sauna on rakennettu kahdesti?

Ke 13.9.2017 klo 16.00  Kuvataiteilijoiden pojat kuvanveistäjinä  – Gauguin ja  Munsterhjelm  Ainolassa
Museonjohtaja Hanne Selkokari on selvittänyt Jean – René Gauguinin  Laulavat munkit – veistoksen  taustoja ja kertoo John Munsterhjelmin Sibelius – muotokuvasta. Samalla tutustutaan myös pienoisveistoksiin ja reliefeihin Ainolan taidekokoelmassa.