facebook facebook
AINO OCH JEAN SIBELIUS HEM

KONSTVERKEN PÅ AINOLA

Banden mellan konstnärerna vid Tusby träsk förenade olika konstarter. Ainola hade många konstverk som skapats av Sibelius vänner eller släktingar, i synnerhet i Aino Sibelius familjekrets. Albert Edelfelt gjorde en lyrisk färgteckning av Sibelius som välkomstpresent till Ainola.

Akseli Gallen-Kallela målade bland annat ett landskap på locket till en cigarrlåda och ”En saga” (1894) som gett upphov till många tolkningar. I den tredelade kompositionen har Gallen-Kallela försökt att med färger och streck på ett symboliskt sätt presentera de bilder som väcktes av Sibelius komposition ”En saga”. Konstverkets högra del består av ett känsligt akvarellporträtt av Sibelius som ung. Längst ner på den vänstra delen finns ett tomt utrymme som var tänkt att innehålla Sibelius egna noter, men det genomfördes aldrig.

Aino Sibelius morbror, Mihail K. Clodt von Jürgensburg från S:t Petersburg, deltog med ett par målningar, och hennes bror Eero Järnefelt finns representerad med många verk, av vilka det själfulla porträttet av Aino (1908) är det mest kända.

Oscar Parviainens två målningar ”Begravningståg” och ”Bönen” (Ett barns död) var särskilt viktiga för Sibelius Idén till målningarna föddes i Paris där vänskapen mellan Sibelius och Parviainen växte fram i början av seklet. År 1905 improviserade Sibelius fram en sorgemarsch och dess stämning dröjde sig kvar hos Parviainen. Han gjorde flera utkast med begravningståg som motiv och gav den mest fullständiga versionen till Sibelius. I sitt tack till konstnären 1908 nämner Sibelius att kan känner igen idéerna från Paris, som genom utveckling fördjupat de starka röda och svarta färgerna, men som ändå behållit sin skissartade våldsamhet. Parviainen skänkte även ett annat verk, ”Bönen”, till Sibelius. Bakgrunden till den var kompositörens musikaliska tankar, men den påminde säkert också om dottern Kirstis död år 1900. I synnerhet detta verk, där en modersfigur böjer sig ner vid sin döende dotters sida, låg Sibelius i synnerhet varmt om hjärtat.

Ainola har också några skulpturer och många konsthandarbeten, glasföremål och andra konsthantverksprodukter. Dottern Heidi var ju en känd keramikkonstnär.

Oscar Parviainen: Begravningståg