facebook facebook
AINO OCH JEAN SIBELIUS HEM

År 1955 besökte Philadelphia Symphony Orchestra med kapellmästaren Eugene Ormandy Ainola. På farstukvisten Jean Sibelius och Eugene Ormandy.

AINOLA OCH OMVÄRLDEN

På Ainola hade man ingen egentlig gästbok. Minnen av de otaliga besöken har dock bevarats på många andra sätt, t.ex.i olika gratulationer, som dedikationer på skivfodral och till och med i form av anteckningar under stolar. Detaljerade anteckningar om berömda gäster på Ainola finns i barnsköterskan Aino Karis omsorgsfullt förda dagbok. Besöken påverkade ju på ett konkret sätt också hushållsarbetena, och Kari antecknade även vad gästerna hade serverats.

Sångerskan Marian Anderson (1897–1993) som besökte Ainola 1933 minns sitt besök så här: Jag sjöng några av hans sånger för honom, och när jag var klar steg han upp, stegade fram till mig och omfamnade mig ömt. ”Mitt hus är för anspråkslöst för er”, sade Sibelius och ropade sedan till hustrun med hög röst: ”Inget kaffe utan champagne!”.

Violinisten Isaac Stern (1920-2001) besökte Ainola åtminstone två gånger. År 1951 kom han till Ainola för att tillsammans med kompositören sätta sig in i violinkonserten. Till en början hade Stern bara tänkt spela delar av konserten så att säga på prov, men det slutade med att han spelade hela konserten medan Sibelius ibland ackompanjerade honom på pianot. Värden och gästen kom så bra överens med varandra att besöket drog ut på tiden längre än planerat, och Isaac Stern tvingades hyra ett flygplan för att inte missa sin nästa konsert i Paris. I september 1997 besökte Stern Ainola för sista gången.

Tidvis fick familjen Sibelius också spela ett slags inofficiella statliga ”värdar”, eftersom Ainola var ett av målen under flera statsbesök. I samband med besöket av kung Gustaf V 1925 inviterades Aino Sibelius till drottningens följe. På Ainola finns ett foto av händelsen signerat av drottning Viktoria. Ainola är fortfarande ett populärt mål vid statsbesök. På plats kan stämningen bli mycket inofficiell och hemtrevlig när det visar sig att den officiella gästen personligen är intresserad av Sibelius och Ainola.

Utländska gäster på Ainola under olika årtionden:
Pianisten Wilhelm Kempff, 1922
Sångaren Marian Anderson, 1933
Kapellmästaren Serge Koussevitzky och Boston Symphony Orchestra, 1935
Pianisten Harriet Cohen, 1936
Fotografen Yusuf Karsh, 1949
Sångaren Elisabeth Schwarzkopf, 1951
Kapellmästaren Sir Thomas Beecham, 1954
Violinisten Yehudi Menuhin, 1955
Kapellmästaren Eugene Ormandy och Philadelphia Symphony Orchestra, 1955
Kompositören Igor Stravinskij, 1961
Sångaren Jussi Björling, 1965
Violinisten Oleg Kagan, 1965
Violinisten David Oistrah, 1965
Kompositören Aram Hatshaturjan
Pianisten Emil Gilels
Violinisten Viktoria Mullova, 1981
Filmregissören Woody Allen,
Japans kronprins Akihito (senare kejsare Hirohito) och prinsessan Michiko, 1985

Emil Gilels (1916-1985)