facebook facebook
AINO OCH JEAN SIBELIUS HEM

HALOSENNIEMI

Konstnären Pekka Halonen byggde själv den vackra ateljétimmerstugan på en klippig udde vid stranden år 1902 efter egna idéer och ritningar. Han hade tidigare bott i Tusby i Tuomala by under en period, men behövde större arbetsyta för målningen av altartavlorna. Halosenniemis mest centrala plats är därför den två våningar höga ateljén.

Tillsammans med hustrun Maija Halonen och de åtta barnen bodde och arbetade Pekka Halonen på Halosenniemi i över tre årtionden. Det var en plats där bygdens konstnärer samlades för att begrunda världsläget, filosofera och njuta av musik och rökbastun på gården.

Pekka Halonen är känd som skildraren av finsk natur och en stabil, lantlig nation. Han målade Halosenniemis vyer i alla årstider. Mest kända är dock hans vintermålningar, som han ovillkorligen målade utomhus, trots stark kyla.

Efter många skeden övergick Halosenniemi i Tuusula kommuns ägo, som på 1990-talet gjorde om byggnaden så att den såg ut som på familjen Halonens tidiga vistelse där. På museet anordnar man växlande konstutställningar och värnar om konstnären Pekka Halonens och hans familjs traditioner.