Halosenniemi

Taiteilija Pekka Halonen rakensi itse omien suunnitelmiensa ja piirustustensa mukaan komean hirsisen ateljeehuvilan kallioiselle niemelle aivan järven rantaan vuonna 1902. Hän oli asunut jo jonkin aikaa Tuusulassa Tuomalan kylässä. Suurempaa työtilaa tarvittiin alttaritaulujen maalaamista varten ja niinpä Halosenniemen keskeisin tila onkin kahden kerroksen korkuinen ateljee.

Vaimonsa Maija Halosen sekä kahdeksan lapsensa kanssa Pekka Halonen asui ja työskenteli Halosenniemessä yli kolmen vuosikymmenen ajan. Se oli paikka, jonne seudun taiteilijat kokoontuivat pohtimaan maailman asioita, filosofoimaan ja nauttimaan musiikista ja pihapiirissä olevan savusaunan löylyistä.

Pekka Halonen tunnetaan suomalaisen luonnon ja vakaan talonpoikaisen kansan kuvaajana. Hän maalasi Halosenniemen näkymiä kaikkina vuodenaikoina. Tunnetuimpia ovat kuitenkin hänen talvimaalauksensa, jotka hän teki tinkimättömällä tavallaan maalaten ulkona ankarista pakkasista huolimatta.

Useiden vaiheiden jälkeen Halosenniemi siirtyi Tuusulan kunnan omistukseen ja se palautettiin 1990-luvulla Halosen perheen aikaiseen asuun. Museossa järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä ja vaalitaan taiteilija Pekka Halosen ja hänen perheensä perintöä.

KIRJALLISUUTTA:
Pekka Halonen. Toim. Anna-Maria von Bonsdorff. Helsinki: Ateneumin taidemuseo 2008.

Linkki Halosenniemen kotisivuille: Halosenniemi