Matkalle!

Ainolan lipunmyyntirakennuksen sisääntulon vitriineissä on kesän 2020 ajan esillä pieni näyttely, joka esittelee Sibeliusperheen matkustamiseen liittyvää esineistöä ja matkoja.

Jean Sibelius matkusti paljon sekä Pohjoismaissa että Euroopassa. Yhdysvalloissa hän vieraili kerran. Berliiniin Janne matkusti yli 30 kertaa. Matkat liittyivät opiskeluun, työhön ja olipa joukossa myös lomamatkojakin. Jean Sibelius teki omaa musiikkiaan tunnetuksi johtamalla sitä eri orkestereiden edessä esimerkiksi Berliinissä, Lontoossa ja Pietarissa. Hän tutustui ajankohtaiseen musiikkiin ja eurooppalaiseen kulttuuriin. Hän sävelsi – toista sinfoniaa Rapallossa, kolmatta Pariisissa ja Tapiolaa Roomassa.

Aino Sibelius seurasi puolisoaan joillekin ulkomaanmatkoista ja vuonna 1900-1901 koko perhe vietti Talven Italiassa Rapallossa. Matkareitit olivat pitkiä. Esimerkiksi vuonna 1902 ensimmäiselle konserttimatkalleen Berliiniin Jean Sibelius matkusti Helsingistä junalla Viipuriin, josta reitti jatkui seuraavasti: Pietari – Pihkova – Dünaburg – Kovno – Insterburg – Allenstein – Thorn – Posen – Berliini.

Lue lisää Jean ja Aino Sibeliuksen matkoista täältä.

ESINEET VITRIINEISSÄ

Lähdössä

Matka-arkku

Kaksi nahkaista matkalaukkua

Asemahallissa
Vanerinen venäläinen hatturasia
Käsilaukku
Opaskirja – Pariisi
Opaskirja – Matkustus Suomessa
Matkaliput
Kävelykeppi
 
Hotellihuoneessa
Pieni nahkainen matkalaukku osoitelappuineen
Matkasilitysrauta tarvikkeineen
Nenäliinoja
Hotellihuoneen avain
Berliinin kartta
Lasit ja kivennäisvesipullo
 
Piknikillä
Piknik-kori tarvikkeineen,
mm.
Tee-, sokerilaatikot, keraaminen voiastia ”Butter”,
Leipälaatikko, pullonavaaja, lasipullo
Retkikeitin tarvikkeineen ja kaksi pannua
Aterimia
Suolasirotin
 
Esineet ovat Ainolan kokoelmista, lukuunottamatta matkalippuja, Berliinin karttaa (Europeana Collections, https://www.europeana.eu/fi/about-us) sekä nenäliinoja ja kirjoja, jotka ovat yksityiskokoelmasta.