Ainola kotina

Kun arkkitehti Lars Sonck ryhtyi suunnittelemaan Ainolaa, Jean Sibeliuksella oli kaksi toivomusta: hän halusi työhuoneensa ikkunasta näköalan Tuusulanjärvelle ja ruokasaliin vihreän takan. Niin tehtiinkin. Taloon muutettiin syksyllä 1904. Alakertaan oli valmistunut säveltäjämestarin työhuone, ruokasali, kaksi makuuhuonetta, keittiö ja apulaisten huone.

Yläkerta valmistui asuttavaan kuntoon 1911. Sinne sijoittuivat vanhempien makuuhuone, työhuone, josta oli entistä parempi näköala järvelle ja vierashuone. Osa yläkerrasta jäi avovintiksi. Samaan aikaan alakerran työhuone muutettiin saliksi ja avattiin leveä oviaukko ruokasalin ja salin väliin. Hirsiseinät tapetoitiin ja kalusteet hankittiin ajan porvarisperheen tyylin mukaan. Tyttäret saivat puolestaan käyttöönsä molemmat makuuhuoneet.

Kun nuorin tyttäristä Heidi aikanaan avioitui ja muutti pois kotoa 1930-luvulla, alakerta kalustettiin taas uudelleen. Heidin aviopuoliso arkkitehti Aulis Blomstedt suunnitteli toisesta tyttärien huoneesta lämminhenkisen kirjaston. Toinen huone sisustettiin työ- ja makuuhuoneeksi Jean Sibeliukselle, koska hän ei iäkkäänä enää mielellään kulkenut yläkerran portaita.

Keittiön takana oli huone kahdelle pitkäaikaiselle työntekijälle, sisäkkönä ja lastenhoitajana toimineelle Aino Karille sekä keittäjä Helmi Vainikaiselle. Talon kivijalassa oli huone myös Ainolassa pitkään hevosen hoitajana ja talonmiehenä toimineelle Heikki Sormuselle.

Katso video Ainolan yläkerrasta YouTubesta: 

KATSO VIDEO >>

 

Talotekniikkaa

Sähkö saatiin taloon vuonna 1918, puhelin sen sijaan hankittiin pian talon valmistuttua vuonna 1904.

Ainolassa ei Jean Sibeliuksen elinaikana ollut vesiputkia, sillä putkista lähtevät äänet olisivat häirinneet säveltäjän työtä. Vesijohdot asennettiin taloon vasta vuonna 1963. Samalla vuosikymmenellä talon uuneihin asennettiin sähkövastukset.

Ainolan kokonaisuuteen kuuluu oleellisena osana myös Aino Sibeliuksen perustama ja vaalima puutarha.

Aino Sibelius asui Ainolassa miehensä kuoleman jälkeen vielä 12 vuotta.

Ainolasäätiö vaalii Ainolan alkuperäistä asua ja miljöötä yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston kanssa.

Ainolan naapurina

YLE Areenasta voit kuunnella muiden muassa Jenny Waseniuksen, Usko Siimeksen ja Helmi Hypénin muistoja Ainolan elämästä.  Ohjelman Ainolan naapurina ovat toimittaneet Matti Silvennoinen ja Antero Karttunen Yleisradiolle ja sen ensi lähetys oli 8.12.1965.

Linkki YLE Areenan radio-ohjelmaan: