Ainola museona

Ainola on kotimuseo, joka käsittää päärakennuksen lisäksi talousrakennukset, saunan sekä noin neljän hehtaarin alueen puutarhoineen ja metsineen. Aino ja Jean Sibeliuksen hauta on Ainolan puutarhassa. Ainola siirtyi kiinteistöineen ja esine- ja taidekokoelmineen Suomen valtiolle vuonna 1972, kun Sibeliusten tyttäret myivät sen hyvin muodolliseen hintaan.

Sisääntuloportin lähellä sijaitsee arkkitehti Aulis Blomstedtin suunnittelema huoltorakennus, jossa sijaitsevat museon lipunmyynti, museokauppa sekä viihtyisä kahvila.  Rakennuksen ulkovitriineissä on esillä pienimuotoisia näyttelyitä, jotka omalta osaltaan vaalivat ja elävöittävät Sibeliuksen ja Ainolan perintöä.

Ainola avattiin museona yleisölle kesäkuussa 1974. Se on nykyisin Museoviraston alainen erikoismuseo, joka on avoinna toukokuusta syyskuun loppuun. Museotoiminnasta vastaa Ainolasäätiö sr. Vuosittain Ainolaan tutustuu noin 25 000 kävijää, joista osa  on kansainvälisiä kävijöitä. Ainolan toimintaa ylläpidetään pääsylipputulojen, opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksen ja Järvenpään kaupungin tuen turvin.

Ainola talvisessa iltahämärässä, valot hohtavat ikkunoista jamaa ja katto ovat lumen peitossa
Aulis Blomstedtin 1974 suunnittelema kahvila- ja lipunmyyntirakennus. Tummanruskeassa, tasakattoisessa rakennuksessa ovat myös museon toimistotilat.

Ainolasäätiö sr

Ainolasäätiö sr perustettiin vuonna 1972 perustettiin vastaamaan Ainolan museotoiminnasta. Säädekirjan mukaisesti Ainolasäätiö huolehtii siitä, että kodin ainutlaatuinen ja intiimi ilmapiiri säilyvät ja kävijä voi kokea kodin sellaisena kuin se oli Sibelius-perheen Ainolassa asuessa.

Ainolasäätiön perustajina olivat opetusministeriö, Sibelius-Seura sekä Aino ja Jean Sibeliuksen omaiset. Säätiön tarkoitus on ”…säilyttää Jean Sibeliuksen ja hänen puolisonsa Ainon omaa sukua Järnefelt, Järvenpään kaupungissa sijaitseva, Ainola-niminen koti mahdollisuuksien mukaan muuttumattomana ja sellaisena kuin se oli heidän eläessään sekä vaalia heidän muistoaan ja hoitaa heidän viimeistä leposijaansa Ainolassa.”

Säädekirjan mukaan Ainolan omaisuutta ja asioita hoitaa kolmeksi kalenterivuodeksi kerrallaan valittava kahdeksanhenkinen hallitus, jonka jäsenistä 3-4 kutsuu Ainolasäätiö, kaksi nimeää Museovirasto, yhden Järvenpään kaupunki ja kaksi Sibelius-Seura. Viimemainituista toisen tulee edustaa Aino ja Jean Sibeliuksen jälkeläisiä.

Ainolasäätiön hallitus 2020-2022

 
 Säätiön kutsumat hallituksen jäsenet:

Puheenjohtaja Jukka Liedes, varajäsen Valtteri Niiranen
Jäsen Seija Kivinen, varajäsen Petri Syrjänen
Jäsen Simo Freese, varajäsen Erkki Aho
Jäsen Marjo Mäenpää, varajäsen Ilmi Villacis
Jäsen Jouni Kuurne, varajäsen Päivi Eronen
Sibelius-Seuran nimeämät:
Jäsen Gustav Djupsjöbacka, varajäsen Timo Virtanen
Varapuheenjohtaja Severi Blomstedt, varajäsen Lauri Paloheimo
Järvenpään kaupunginhallituksen nimeämät:
Jäsen Sami Ylisaari, varajäsen Marju Taurula

 

Ainolasäätiön osoite- ja yhteystiedot:

Ainolasäätiö
Ainola
Ainolankatu
04400 JÄRVENPÄÄ

Ainolasäätiön Y-tunnus 0288748-5
Ainolasäätiö sr vastaanottaa ensisijaisesti sähköisiä laskuja.

Operaattori: 003723327487 (Apix Messaging Oy), Verkkolaskuosoite: 003702887485

     Jos sähköisen laskun lähettäminen ei ole mahdollista, laskun voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen 003702887485@procountor.apix.fi

Säätiön asiamies, museonjohtaja Julia Donner
Sähköposti: julia.donner(at)ainola.fi
Puhelin 050 350 3819

Säätiön puheenjohtaja Jukka Liedes
Sähköposti: jukka(at)liedes.fi