Ainolan puutarha

Ainoan päärakennus puutarhan puolelta. Etualalla istutuksia ja omenapuu.

Ainolaan perustettiin hyötytarha heti muuttoa seuraavana keväänä. Kasvimaat laajenivat vuosien mittaan käsittämään koko talon edustalla olevan noin sadan metrin mittaisen alueen. Hyötytarha toi omavaraisuuden hedelmien, marjojen ja vihannesten suhteen. Ainolassa kasvatettiin vihanneksia perunoista parsaan. Puutarhan etelänurkassa sijaitsi runsaan tomaattisadon vuosittain tuonut kasvihuone. 

Elokuussa 1920 Aino kirjoitti äidilleen:

“Nyt on oikea työaika käsissä. Ei tahdo päivä riittää. Kaiken lisäksi tulivat sienet semmoisella luonnonvoimalla, että aivan hämmästyimme. Minulla on nytkin kiire puutarhaan, menen sinne pelolla, sillä on varhainen aamu ja epäilen että yöllä on käväissyt halla. Se olisi niin ääretön vahinko, etten ymmärrä mitä sitten tehdä. Kaikki menisi hukkaan. Olen keittänyt vasta yhden “satsin” herneitä. Papuja en vielä noukkinut ollenkaan.”


Hauta

Puutarhan lämpimässä Rapalloksi kutsutussa eteläosassa on Jean ja Aino Sibeliuksen hautapaikka. Jean Sibelius haudattiin tänne 1957 syksyllä ja Aino Sibelius keväällä 1969. Harkitun askeettisen pronssisen hautapaaden suunnitteli vävy Aulis Blomstedt. Paaden pinta muistuttaa märkänä Tuusulanjärven pintaa, joka oli säveltäjälle mieluinen. 

Ainola hauta