Ainolan alue ja metsä

Ainolan alue ja metsä

Ainolan noin 4 hehtaarin suuruinen tonttialue siirtyi Sibeliusten omistukseen neljässä vaiheessa. Viimeisimpänä itäinen osa, joka ostettiin E. N. Setälältä vuonna 1936.

Tontin pohjoispuoli on luonnontilaista sekametsää kun taas lounainen osa muokattiin laajaksi ja tuottoisaksi puutarhaksi. Omenapuista ja marjapensaista on jäljellä enää osa. Kukkatarha kasveineen ja käytävineen sen sijaan on palautettu sellaiseksi kuin Aino Sibelius sen suunnitteli, raivasi ja istutti. Vihannesmaat tasoitettiin museon perustamisen yhteydessä nurmikentiksi.

Puutarhaa suojaava kuusiaita istutettiin vuonna 1913 ja osa siitä uusittiin vuonna 2018.

Ainolan metsää on hoidettu poistamalla huonokuntoisia puita ja istuttamalla uutta puustoa. Vuonna 2019 metsään valmistui kävelypolku, joka kiertää omenatarhasta “Temppelille” ja palaa talon edustalle.

Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä on laatinut alueelle hoito- ja restaurointisuunnitelman, joka valmistui vuonna 2019.

Kuuntele Sibeliuksen “Puusarja” Yle Areenassa

Kuuntele Jean Sibeliuksen Viisi kappaletta pianolle, op. 75. Puusarjana tunnetun kokonaisuuden soittaa Sonja Fräki. Tallenteet ovat Yleisradion M-studion tuotantoa vuodelta 2014.
 
Kuusi

Koivu

Yksinäinen honka

Haapa

Kun pihlaja kukkii

Tunnista Ainolan puulajit

Suomen Metsäyhdistys ry. on toteuttanut puulajitunnistuksen avuksi ja iloksi Betulasta Pinukseen -puulajikortit. Korteista löytyvät tunnistusvinkit ja muuta biologista tietoa, puulajin käyttökohteita sekä eri puulajeihin liittyvää kulttuuriperinnettä, uskomuksia ja sananlaskuja sekä tehtäviä.


Betulasta Pinukseen kortit löytyvät täältä!