Svenskasv

Ainolas salong år 1915

HEMMET AINOLA

När arkitekt Lars Sonck började planera Ainola hade Jean Sibelius två önskemål: utsikt över Tusby träsk från arbetsrummet och en grön öppen spis i matsalen. Och så blev det. Familjen flyttade in i huset på hösten 1904. På nedre våningen fanns ett färdigt arbetsrum åt mästaren, matsal, två sovrum, kök och rum åt hembiträdet.

Övre våningen inreddes år 1911 till föräldrarnas sovrum, ett arbetsrum med en ännu bättre utsikt över sjön samt ett gästrum. En del lämnades kvar som öppen vind. Samtidigt gjordes arbetsrummet på nedre våningen om till en salong. Timmerväggarna tapetserades och möbler anskaffades för att passa en modern borgerlig familj. Flickorna fick i sin tur de båda sovrummen.

När yngsta dottern Heidi med tiden gifte sig och flyttade hemifrån, möblerades nedre våningen om ännu en gång. Heidis make, arkitekten Aulis Blomstedt, ritade om det ena av döttrarnas rum till ett stämningsfullt bibliotek. Det andra rummet gjordes om till arbets- och sovrum åt Sibelius eftersom han, nu till åren kommen, inte längre gärna gick uppför trapporna till övre våningen.

Under Jean Sibelius tid fanns det i huset inga vattenledningar eftersom han inte ville bli störd när han komponerade. Vattenledningarna drogs först 1963. El drogs 1918, men telefon fick huset redan 1904, nästan genast efter att ha blivit färdigt.

Bakom köket fanns ett rum för de två långvariga tjänarinnorna, husan och barnsköterskan Aino Kari och kokerskan Helmi Vainikainen. I nivå med husets stenfot fanns också ett rum för Heikki Sormunen som arbetade många år som hästskötare och gårdskarl på Ainola.

En viktig del av Ainola är Aino Sibelius trädgård som hon röjde och planterade så gott som med egna händer.

Aino Sibelius bodde kvar på Ainola i 12 år efter makens död. Dagens Ainola med omgivning är helt och hållet i samma skick som när familjen Sibelius levde där.

Bastubyggnaden som blev färdig år 1905 ritades av Aino Sibelius.