Kansainvälisesti kiinnostava Ainola

Ainolassa ei pidetty varsinaista vieraskirjaa. Muistot lukuisista vierailuista tallentuivat kuitenkin muiden muassa erilaisten onnitteluadressien ja levykansien muodossa – tai jopa tuolin pohjaan kirjoitettuna, kuten tieto Wilhelm Kempffin vierailusta vuonna 1922.

Parhaimmat muistiinpanot Ainola vieraista on tehnyt sisäkkö Aino Kari, joka tallensi huolellisesti päiväkirjaansa Ainolassa käyneet merkkihenkilöt. Vierailut vaikuttivat merkittävästi myös taloustöihin, joten Aino Kari on kirjannut muistiin myös mitä kullekin vieraalle tarjoiltiin.

”Lauloin Sibeliukselle muutamia hänen lauluistaan ja lopetettuani hän nousi, harppoi luokseni, kietaisi kätensä ympärilleni ja syleili minua hellästi. ’Kattoni on teille liian matala’, Sibelius virkkoi ja huusi sitten vaimolleen kovalla äänellä: ’Ei kahvia vaan samppanjaa’ ”.

Marian Andersson muistelee vierailuaan Ainolassa 1933

Viulutaiteilija Isaac Stern (1920-2001) vieraili Ainolassa ainakin kahdesti. Vuonna 1951 hän kävi Ainolassa perehtymässä säveltäjän kanssa tämän viulukonserttoon ja sen esittämiseen. Käyntinsä aikana Sternin oli alkuaan tarkoitus soittaa konsertosta vain osia ikään kuin näytteeksi, mutta loppujen lopuksi hän tuli soittaneeksi koko konserton Sibeliuksen säestäessä väliin pianolla. Isäntä ja vieras tulivat siinä määrin hyvin toimeen keskenään, että vierailu venähti aiottua pidemmäksi ja Isaac Stern joutui vuokraamaan yksityisen lentokoneen Pariisiin, jottei olisi myöhästynyt seuraavasta konsertistaan siellä. Viimeisen kerran Stern vieraili Ainolassa syyskuussa vuonna 1997.

Sibeliukset joutuivat ajoittain toimimaan myös eräänlaisina epävirallisina valtion ”isäntinä” kun Ainolassa käynti liitettiin monien valtiovieraiden ohjelmaan. Ruotsi kuninkaan Kustaa V:n valtiovierailun yhteydessä vuonna 1925 Aino Sibelius kutsuttiin myös kuningatar Viktorian seurueeseen, josta Ainolassa on muistona kuningatar tämän signeeraama valokuva.

Pianisti Wilhelm Kempff, 1922
Laulajatar Marian Anderson, 1933
Kapellimestari Serge Koussevitzky ja Boston Symphony Orchestra, 1935
Pianisti Harriet Cohen, 1936
Valokuvaaja Yusuf Karsh, 1949
Laulajatar Elisabeth Schwarzkopf, 1951
Kapellimestari Sir Thomas Beecham, 1954
Viulisti Yehudi Menuhin, 1955
Kapellimestari Eugene Ormandy ja Philadelphia Symphony Orchestra, 1955
Säveltäjä Igor Stravinsky, 1961
Laulaja Jussi Björling, 1965
Viulisti Oleg Kagan, 1965
Viulisti David Oistrah
Säveltäjä Aram Hatshaturjan
Pianisti Emil Gilels
Viulisti Viktoria Mullova, 1981
Elokuvaohjaaja Woody Allen
Japanin kruununprinssi Akihito (myöhemmin keisari Hirohito) sekä prinsessa Michiko, 1985