facebook facebook
AINO OCH JEAN SIBELIUS HEM

Ainola är det mest kända finländska hemmuseét i världen och en unik del av det nationella kulturarvet i Finland. Huset blev klart 1904 och fungerade därefter som Jean och Aino Sibelius hem resten av deras liv, dvs. för Jean Sibelius del till 1957 och för Aino Sibelius del till 1969.

För att säkerställa att Ainola skulle bevaras i sitt ursprungliga skick för efterkommande generationer sålde paret Sibelius döttrar Ainola till finska staten 1972. Museet öppnades 1974. Ainola hör i dag till Museiverkets specialmuseer.

Ainola är beläget vid Tusby träsk i Träskända. Ainola var en del av konstnärskolonin vid Tusby träsk i början av 1900-talet. Andra konstnärshem i trakten som i dag är öppna för allmänheten är bland annat Juhani Ahos Ahola, Pekka Halonens Halosenniemi och J.H. Erkkos Erkkola.

Ett besök på Ainola, som bevarats i sitt ursprungliga skick, är en unik tidsresa till förra seklets hemkultur, oberoende av besökarens musikaliska intressen. Grupper kan bekanta sig med Ainola tillsammans med kompetenta och språkkunniga guider.

Efter museibesöket passar det bra med en kopp kaffe och en pratstund om upplevelserna på Ainolas förtjusande kafé. Kaféet i sidobyggnaden, moderniserat av Aulis Blomstedt (1974), serverar även lätta luncher. Där ordnas också små konserter.

Den omgivande naturen, Aino Sibelius restaurerade trädgård och gårdsbyggnaderna från Sibelius tid bildar en stämningsfull hemmiljö, som även skapar en rofylld bakgrund åt Jean och Aino Sibelius sista viloplats.

Välkommen till Ainola, familjen Sibelius värld.

AKTUELLT AKTUELLT I CAFÉ