Ainolan taideteokset
Tuusulanjärven taiteilijoiden siteet yhdistivät myös eri taiteenlajeja toisiinsa. Ainolassa on runsaasti taideteoksia, joiden tekijöinä ovat Jean ja Aino Sibeliuksen ystävät tai sukulaiset, erityisesti Aino Sibeliuksen perhepiiristä. Ainon kaikki veljet – Kasper, Arvid, Armas ja Erik maalasivat. Vain Erikille maalaustaiteesta tuli ammatti, mutta Ainolan seiniltä löytyvät myös Kasper Järnefeltin teokset Pihasauna ja Rantamaisema.

Akseli Gallen-Kallelan kolmiosainen sommitelma Satu (1894) pyrkii symbolisesti esittämään Sibeliuksen Sadun herättämiä mielikuvia värein ja viivoin. Teoksen oikeanpuoleisen osan täyttää nuoren Sibeliuksen herkkä akvarellimuotokuva. Vasemmanpuoliseen tyhjäksi jääneeseen alaosaan oli tarkoitus sijoittaa Sibeliuksen omakätinen nuottikuva, mutta hän ei halunnut tätä teokseen lisätä.
Albert Edelfelt valmisteli vuonna 1904 Helsingin yliopiston juhlasalin seinämaalausta, jonka aiheena oli Turun Akatemian vihkiäiskulkue vuonna 1640 ja käytti siinä malleina aikalaisiaan. Jean Sibelius sai luonnoksen vuonna 1905 ja siitä läehtien teos on ollut esillä Ainolassa – milloin milläkin seinällä. Eero Järnefeltin muotokuva sisarestaan Ainosta tuli Ainolaan luultavimmin ostona. Jean Sibelius kirjoitti Ainolle Pariisista vuonna 1911 ostaneensa vuonna 1908 maalatun teoksen Wenzel Hagelstamilta.

Oscar Parviainen lahjoitti Jean Sibeliukselle kaksi teosta, Hautajaissaaton ja teoksen Rukous (1906). Hautajaissaatto-teoksen värit – musta, punainen ja keltainen – puhuttelivat säveltäjää ja teos sai paikansa ruokasalin seinältä, vihreän takan viereltä.
Ainolan taideteoksiin pääset tutustumaan opastetuilla kierroksilla, erikoisopastuksilla tai itsenäisesti opaslehtisen avulla. Tervetuloa tutustumaan Ainolan taiteen maailmaan!