Suviranta

Muutamaa vuotta Juhani Ahon jälkeen Tuusulanjärven rantamaisemiin muutti Eero Järnefelt (1863-1937). Aluksi asetuttiin asumaan järven vastarannalle Vanhankylän kartanoon. Tontiksi omaa asuntoa ja työtilaa varten ostettiin Järvenpään kartanolta puuton haka lähes Juhani Ahon naapurista. Talon piirsi arkkitehti Usko Nyström ja uuteen kotiin, Suvirantaan, muutettiin 1901.

Talon emäntä Saimi oli yksi Swanin yhdeksästä sisaruksesta ja kirjailija Anni Swanin sisar. Ammatiltaan Saimi Järnefelt oli Helsingin Suomalaisen Teatterin näyttelijätär, mutta hän luopui urastaan Suvirantaan muuttamisen jälkeen.

Suvirannassa Eero Järnefelt asui perheineen ympärivuotisesti vuoteen 1917, jolloin muutti Helsinkiin. Suviranta jäi kesän ja suurten juhlien kuten joulun viettopaikaksi.

Suvirannassa Eero Järnefelt maalasi mm. rentukka ja silkkiuikkuaiheiset taulunsa, monet aurinko ja pilvisommitelmansa, rantahaapoja ym. maisemia ja luonnon yksityiskohtia, Liedon kirkon ja Helsingin Johanneksen kirkon alttaritaulut, Aurora-seura -aiheiset teokset sekä huomattavan määrän muotokuvia.

Nuorena miehenä Suvirannassa oleili myös F.E.Sillanpää. Hän oli Eero Järnefeltin vanhimman pojan Heikin opiskelutoveri. Eero Järnefelt mieltyi nuoreen mieheen ja käytti häntä mallina mm. Aurora-seura -maalauksessaan. Oleskeluunsa Suvirannassa ja täällä käytyihin keskusteluihin Sillanpää palasi usein muisteloissaan.

Vuonna 1933 Suvirantaan muutti Eero Järnefeltin tytär Laura Järnefelt (1904-1985) perheineen. Siitä alkaen talo on ollut ympärivuotisessa käytössä. Vuonna 2018 Järvenpään kaupunki osti taiteilijakodin ja se on kesäisin avoinna yleisölle tilauksesta.

KIRJALLISUUTTA:
Tarinoita Tuusulanjärven rannalta – Suvirannan isännän Juhani Kolehmaisen kertomuksia ja esitelmiä Taiteilijayhteisöstä. Toim. Tarja Vuokkovaara. Järvenpää-Seura ry 2015.

 

 

Eero Järnefeltin ateljeekoti Suviranta. Kuva: Heli Tiensuu / Järvenpään taidemuseo

 

Lisätietoja Suvirannasta: https://www.jarvenpaa.fi/–Suviranta–/sivu.tmpl?sivu_id=9913