Svenskasv

Ainola är stängt tillsvidare pgå. covid-19 epidemin.

Vi har inställt alla evenemang och gruppbokningar ända till slutet av Maj.

Ainola är det mest kända finländska hemmuseét i världen och en värdefull del av det nationella kulturarvet i Finland och i Tusby träsk trakten. Huset byggdes efter ritningar av arkitekt Lars Sonck och togs i bruk hösten 1904.

  Jean (1856-1957) och Aino Sibelius (1870-1969)  bodde i Ainola resten av sina liv.  Deras sista viloplats är i trädgården på Ainola.

Sibelius döttrar sålde Ainola till finska staten 1972 för att bevara hemmet i sitt ursprungliga skick . Museet öppnades 1974. Ainola hör i dag till Museiverkets specialmuseer och förvaltas av Ainolastiftelsen.

Villan Ainola med dess unika interiör, Aino Sibelius trädgård, de ursprungliga gårdsbyggnaderna och naturen på Ainola bildar en stämningsfull helhet.

Ett besök på Ainola är en unik tidsresa i förra seklets hemkultur, musik- och kulturhistoria.

Guidningar på svenska kan reserveras på förhand via info@ainola.fi

Café Aulis beläget i den moderna byggnaden intill huvudingången, ritad av arkitekten Aulis Blomstedt. Caféet betjänar gärna grupper. Förhandsbokningar och information om priser via aulis@ainola.fi

Andra konstnärshem i trakten som i dag är öppna för allmänheten är bland annat Juhani Ahos och Venny Soldan-Brofelts Ahola, Erik Järnefelts Suviranta, Pekka Halonens Halosenniemi och J.H. Erkkos Erkkola.

Vi ses på Ainola!