Svenskasv
Ainolas trädgård på våren. Äppelträd i blom.
 

Museibesök med förhandsbokning!

Besök Ainola genom en guidad tur. Ta del av ett unikt konsträrshem i Tusbyträskstrakten.
Vi har öppet från tisdag till söndag, klockan 10-17.00 ända till den 30.9.2021.
 

En guidning räcker cirka 10-30 minuter och du har 60 minuter på dig för att bekanta dig med huset.
Guidningar sker i regel på finska, men kan reserveras på svenska på förhand via info@ainola.fi.

Ainola är det mest kända finländska hemmuseét i världen och en värdefull del av det nationella kulturarvet i Finland och i Tusby träsk trakten. Huset byggdes efter ritningar av arkitekt Lars Sonck och togs i bruk hösten 1904.

  Jean (1856-1957) och Aino Sibelius (1870-1969)  bodde i Ainola resten av sina liv.  Deras sista viloplats är i trädgården på Ainola.

Sibelius döttrar sålde Ainola till finska staten 1972 för att bevara hemmet i sitt ursprungliga skick . Museet öppnades 1974. Ainola hör i dag till Museiverkets specialmuseer och förvaltas av Ainolastiftelsen.

Villan Ainola med dess unika interiör, Aino Sibelius trädgård, de ursprungliga gårdsbyggnaderna och naturen på Ainola bildar en stämningsfull helhet.

Ett besök på Ainola är en unik tidsresa i förra seklets hemkultur, musik- och kulturhistoria.

Inträdesbiljetter: Vuxna 15 € / Pensionärer 10 € / Studerande 8 € / Barn (7-16) 4 € 

Var god och klicka här för att ladda ner vår broschyr på din mobil enhet.

Café Aulis beläget i den moderna byggnaden intill huvudingången, ritad av arkitekten Aulis Blomstedt. Caféet betjänar gärna grupper. Förhandsbokningar och information om priser via aulis@ainola.fi

Andra konstnärshem i trakten som i dag är öppna för allmänheten är bland annat Juhani Ahos och Venny Soldan-Brofelts Ahola, Erik Järnefelts Suviranta, Pekka Halonens Halosenniemi och J.H. Erkkos Erkkola.

Vi ses på Ainola!

Aikakoneita ja utopioita logo. Teksti ja värit: olivvinvihreä, kirkkaanvihreä ja sammalenvihreä, aniliininpunainen.

Tidsmaskiner och utopier – tredelad utställning på Ainola, Tarvaspää och Visavuori 

Ainola – Tidsmaskiner och utopier: Livsvillkor 8.5.2021−30.9.2021 

Tarvaspää – Tidsmaskiner och utopier: Längtan bort 8.5.2021−30.1.2022 

Visavuori – Tidsmaskiner och utopier: Återvändo 8.5.2021−30.1.2022 

Aino och Jean Sibelius hem Ainola, Gallen-Kallela Museet i Tarvaspää och Emil Wikströms konstnärshem Visavuori öppnar den gemensamma utställningen Tidsmaskiner och utopier som behandlar klimatförändringen och förändringar i vardagen. I de aktuella konstnärshemmen har invånarna odlat sin mat, gjort praktiska uppfinningar och strävat efter ett harmoniskt liv där självhushållningen ingick i det dagliga livet. Bakgrunden till utställningen är dagens mest aktuella omvälvning, klimatförändringen, som tvingar oss att se över våra dagliga val och förhålla oss till maten vi äter, till vårt resande och till vårt boende. 

Utställningens konstnärsmuseer är platser av nationell betydelse, med en lång historia som rum för arbete och liv. Globetrottern Akseli Gallen-Kallela byggde Tarvaspää till sina drömmars ateljé, Jean Sibelius fann arbetsron i stillheten på Ainola, omgiven av den trädgård som Aino Sibelius hade skapat. Emil Wikström återvände alltid till Visavuori, där han omgiven av skog och sjöar bäst kunde arbeta. 

Tidsmaskiner och utopier tar svunna tiders erfarenheter och framtidens möjligheter till dagens samhällsdebatt. Samtidskonstnärerna Liito-oravat Papana ja Norkko, Vilma Määttänen, nabbteeri, Vidha Saumya & Ali Akbar Mehta, Nestori Syrjälä och Markus Tuormaa har inventerat hemmuseerna och deras närmiljöer. Konstnärerna har inbjudits av Hanna Johansson och för kurateringen av samlingarna och arkivmaterialet svarar Sandra Lindblom. Utställningsarkitekturen har planerats och utförts av Alisha Davidow. Ljudmiljöerna till utställningen har komponerats och utförts av Joona Lukala och Eetu Moisio. 

Museibesökarna inbjuds att diskutera vad vi kan göra i den samhälleliga brytningspunkt där vi befinner oss, och vilken slags framtid vi håller på att bygga. Besökarna kan delta i diskussionerna på utställningarna och under hashtagen #arjentekoja på sociala medier. Som en del av publikarbetet ordnas två gymnasiekurser som behandlar klimatförändringen samt en sexdelad serie dialoger som faciliteras av Sini Forssell och Timo Järvensivu. Du kan följa med informationen om utställningen på nätsidan aikakoneitajautopioita.fi (webbsidan öppnas den 7.5.), där redaktören Meri Parkkinen i podcasten Aikakoneita ja utopioita fördjupar sig i temat mat, resor och boende. 

Museoviraston mustavalkoinen logo
Senaatti kiinteistöjen logo, teksti punaisilla kirjaimilla
Järvenpään kaupungin logo, vihreä tyylitelty joutsen valkoisella pohjalla, alla teksti Järvenpää
Suomen Kulttuurirahaston Museovisio-projektin tekstilogo
Suomen Kulttuurirahaston vihreä logo, jossa on oksansa levittävä tammi. Kuvaa kiertää teksti Suomen kulttuurirahasto.