Museokäynti

ainola aino ja jean sibeliuksen kotimuseo aino sibelius jean sibelius f-duuri takka olohuone

Aukioloajat

Maanantai
Tiistai
Keskiviikko
Torstai
Perjantai
Lauantai
Sunnuntai

Suljettu

10.00-17.00
10.00-17.00
10.00-17.00
10.00-17.00
10.00-17.00
10.00-17.00

Ainola on avoinna kesäkaudella 2.5. – 29.9.2024 tiistaista sunnuntaihin kello 10.00-17.00. Lipunmyynti sulkeutuu 16.30.

Poikkeusaukioloajat: Museo on suljettu juhannuksena 21. – 22.6.2024 sekä yksityistilaisuuden vuoksi 10.8.2024.

Pääsyliput

Aikuiset

Eläkeläiset

Opiskelijat

Lapset (7 – 16 v.)

15 €

10 €

6 €

4 €

Museoon pääset myös Museokortilla tai Kaikukortilla.

Alle 7-vuotiaat lapset vierailevat Ainolassa ilmaiseksi.

Voit ostaa pääsylippusi Ainolaan lipunmyynnistä museon
aukioloaikoina. Huomioithan, että lipunmyynti suljetaan puoli tuntia ennen museon sulkeutumista, eli klo 16.30. Lipunmyynti sijaitsee heti pääportin viereisessä rakennuksessa, arkkitehti Aulis Blomstedtin 1970-luvulla suunnittelemassa talonmiehen asunnossa.

Lipunmyyntirakennuksessa sijaitsevat myös Kahvila Aulis sekä museokauppa.

Opastukset

Voit varata itsellesi opastuksen Ainolassa. Opastus kuuluu pääsylipun hintaan, kun se varataan etukäteen. Opastus varataan sähköpostilla tai puhelimitse:

info@ainola.fi
09 287 322 (museon aukioloaikoina).

Opastusvarauksen peruutus tulee tehdä viimeistään päivää ennen opastusta. Peruuttamattomista varauksista perimme täyden pääsymaksun.

Yksityisopastusten ryhmäkoko on 1-20 henkilöä, suuremmat ryhmät jaamme kahteen osaan.

Voit varata myös teemaopastuksiamme (puutarha, arkkitehtuuri) hintaan 70€/per ryhmä. Kysy lisää sähköpostitse!

Opastuskierrokset

Ainolassa järjestetään kaikille avoin opastuskierros päivittäin klo 14.00 museon aukioloaikoina. Avoimille opastuksille ei tarvitse tehdä varausta.

Lisäksi sunnuntaisin järjestetään puutarhaopastus klo 15.00 kesäkuusta alkaen elokuun loppuun.

Opastusryhmien koko on 1-20 henkilöä ja opastukselle pääsee saapumisjärjestyksessä. Ei ennakkoilmoittautumista.

Opastuksille voi osallistua pääsylipulla tai museokortilla.

Katso erikoisopastus- ja konserttitarjontamme Tapahtumat -sivulta.

Muistathan noudattaa museon sääntöjä: Museorakennuksessa saa kulkea vain merkityillä alueilla. Puutarhasta ja metsästä ei saa kerätä mitään.

Saapuminen

Ainolaan pääset kätevimmin junalla tai omalla autolla.

R-juna Helsingin tai Tampereen/Riihimäen suunnalta pysähtyy Ainolan seisakkeella, mistä on noin 1 km kävely Ainolaan.
R-junalta Järvenpään asemalta on matkaa Ainolaan noin 2,5 km.

Museon edustalla on iso parkkipaikka, joka on varattu autolla saapuvien asiakkaiden käyttöön. Parkkipaikalla on kaksi invapaikoitusruutua lähellä museoalueen porttia.

Myös polkupyörille löytyy oma teline museon portin sisäpuolelta, johon ne tulee jättää. Muistathan lukita pyöräsi!

Koirat ovat tervetulleita Kahvila Auliksen terassille. Ainoastaan opaskoirat ovat sallittuja museorakennuksessa ja puutarhassa.

Ainolan osoite on:
Aino ja Jean Sibeliuksen koti -museo
Ainolankatu 1
04400 JÄRVENPÄÄ

Esteettömyys

Lipunmyynti, kahvila ja wc

Ainolan lipunmyynti- ja kahvilarakennus sijaitsee museoalueen portilta saapuessa oikealla, noin 40 metrin päässä portilta. Rakennus on esteetön. Sisäänkäynti tapahtuu avoimen välikäytävän kautta, joka sijaitsee rakennukselle johtavan hiekkakäytävän päätteenä. Ovi museon lipunmyyntiin ja kahvilaan sijaitsee välikäytävän keskellä, vasemmalla seinustalla pienessä syvennyksessä. Heti käytävään astuttaessa oikealla seinustalla sijaitsevat inva-wc ja lastenhoitohuone. Kahvilassa on lisäksi kaksi yleisö-wc:tä.

Museorakennus

Museorakennukselle on matkaa museon lipunmyynnistä noin 150 metriä. Kahvilarakennukselta lähtiessä kävellään noin 40 metriä porttialueelle ja käännytään oikealle ja jatketaan matkaa mäkeä ylös. Portilta sama esteetön tie lähtee suoraan mäkeä ylös. Mäki on jyrkähkö ja sen puolivälissä on vasemmalla puolella levennys, jossa on penkki.

Museorakennuksen terassilla sijaitseva invahissi on kauden 2023 loppuun saakka poissa käytöstä. Hissi uusitaan kauteen 2024 mennessä. Museossa on kynnyksiä ja kapeita oviaukkoja, mutta vierailu on mahdollinen sekä rollaatorilla että pyörätuolilla. Museo tarjoaa myös selkokielisiä ja kuvailutulkattuja opastuksia.

Kulkeminen alueella

Puutarhan polut ovat vain osittain esteettömiä ja esimerkiksi Jean ja Aino Sibeliuksen haudalle kannattaa kulkea alakautta puutarhan läpi, saunan ohi. Kahvilarakennukselta tullessa käännytään heti oikealle ja kapeampi hiekkakäytävä johdattaa kulkijan puutarhan kautta haudalle.

Metsäpolku

Ainolan metsässä kiertää noin metrin levyinen hiekkapolku. Polku lähtee Jean ja Aino Sibeliuksen haudan alapuolisesta rinteestä. Se palaa talolta porttialueelle johtavan esteettömän tien yläpäähän. Metsäpolun estettömyyttä ei voi täysin taata, koska polulla on joitakin jyrkempiä nousuja ja sen pinta voi muun muassa sateen jälkeen olla pehmeä.

Henkilökuntamme auttaa ja neuvoo tarvittaessa mielellään!

Lasten kanssa

Myös lapset ovat erittäin tervetulleita Ainolaan. Meiltä löytyy mukavaa puuhaa ja erilaisia tapahtumia pienille vierailijoille. Puutarhassa ja metsässä kiertävällä polulla on ihana tutkia kaunista luontoa ja kasveja. Hiekkapoluilla on mahdollista kulkea lastenvaunujen kanssa.

Muistathan opastaa myös lapsia noudattamaan museon sääntöjä: museorakennuksessa saa kulkea vain merkityillä alueilla. Puutarhasta ja metsästä ei saa kerätä mitään.