Ainola museona

Ainola on Suomen kansainvälisesti tunnetuin kotimuseo ja ainutlaatuinen osa Suomen kansallista kulttuuriperintöä Järvenpäässä, Tuusulanjärven rantamaisemissa. Ainolan museotoiminnasta vastaa Ainolasäätiö sr, joka huolehtii kodin ainutlaatuisesta ilmapiiristä.

Ainola museona

Ainola on kotimuseo, joka käsittää päärakennuksen lisäksi talousrakennukset, saunan sekä noin neljän hehtaarin alueen puutarhoineen ja metsineen. Aino ja Jean Sibeliuksen hauta on Ainolan puutarhassa. Ainola siirtyi kiinteistöineen ja esine- ja taidekokoelmineen Suomen valtiolle vuonna 1972, kun Sibeliusten tyttäret myivät sen hyvin muodolliseen hintaan.

Sisääntuloportin lähellä sijaitsee arkkitehti Aulis Blomstedtin suunnittelema huoltorakennus, jossa sijaitsevat museon lipunmyynti, museokauppa sekä viihtyisä kahvila. Rakennuksen ulkovitriineissä on esillä pienimuotoisia näyttelyitä, jotka omalta osaltaan vaalivat ja elävöittävät Sibeliuksen ja Ainolan perintöä.

Ainola avattiin museona yleisölle kesäkuussa 1974. Se on nykyisin Museoviraston alainen erikoismuseo, joka on avoinna toukokuusta syyskuun loppuun. Museotoiminnasta vastaa Ainolasäätiö sr. Vuosittain Ainolaan tutustuu noin 25 000 kävijää, joista osa on kansainvälisiä kävijöitä. Ainolan toimintaa ylläpidetään pääsylipputulojen, opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksen ja Järvenpään kaupungin tuen
turvin.